Grouper / support: Ignatz

Grouper / support: Ignatz

Grouper / support: Ignatz

start 2015-04-29 @ 20:30

end 1970-01-01 @ 01:00

locationKunstencentrum Vooruit in Gent

Het was vrijwel onmogelijk om Liz Harris’ solo project Grouper te ontwijken in de eindejaarslijsten van 2014. Met ‘Ruins’ maakte de in Portland, Oregan wonende muzikante dan ook een van de beste platen van het jaar.

Sinds 2005 brengt Harris platen uit vol stille, etherische gitaar-en tapeloops en breekbare, met echo overladen vocals. Muziek die zich bevindt op een unieke crossroad tussen dromerige ambient, pastorale folk en heel minimalistische drones.

Met haar vorige cd ‘Dragging a Dead Dear up a Hill’ (Kranky) begonnen haar nummers minder collage en meer song te worden. De effecten werden lichtjes teruggeschroefd en haalden Harris’ stem naar de voorgrond. Ook nieuweling ‘Ruins’ gaat verder op dit elan; opgenomen in het kleine kuststadje Aljezur in Portugal met enkel stem, gitaar en piano en zonder de gebruikelijke reverb en loops. Het resultaat is haar meest rauwe en breekbare werk tot nog toe.

Haar concert in Vooruit is de enige show die ze dit voorjaar speelt in België.

* Pitchfork: “she foreswears the looping pedals and the innumerable layers of fuzz that are just as essential to her aesthetic. What we’re left with is achingly beautiful and, given the intensely private nature of most of Grouper’s work…” (best new music)
* Humo: “‘Plaat van het jaar, dan?’ Het zal niet veel schelen.”
* Factmag: “Ruins is one of her finest works, full to the brim with emotion in spite of the aching space at its heart.”

support: Ignatz

De tegendraadse, gebroken blues die Ignatz – aka Brusselaar Bram Devens – produceert, ligt doorgaans bedolven onder meerdere lagen noise, tape geruis en andere audioschimmel. Net zoals Liz Harris op haar recentste plaat, pelde hij die lagen de voorbije jaren langzaam maar zeker weg om bij een unieke soort van meanderende, mistige country uit te komen. Altijd geladen en met een ondertoon van woede of melancholie, als een 21e eeuwse grote stadsversie van de spookachtige deltablues spinsels van Skip James.

Sinds zijn gevierde debuut op het Gentse Kraak label in 2007 bracht Devens meerdere platen, tapes en CDR’s uit en tourde hij zowel door Europa als de USA. Daarnaast maakte hij deel uit van kraut-folk ensemble Silvester Anfang en bracht hij een plaat uit met De Stervende Honden op het Antwerpse Ultra Eczema label.

meer info & tickets:

http://vooruit.be/nl/show/detail/9531/Grouper

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

DIRECTIONS

COMMENTS

Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer