Oren Ambarchi + Rhys Chatham / Tim Dahl / Kevin Shea + Günter Schickert & Pharoah Chromium

Oren Ambarchi + Rhys Chatham / Tim Dahl / Kevin Shea + Günter Schickert & Pharoah Chromium

Oren Ambarchi + Rhys Chatham / Tim Dahl / Kevin Shea + Günter Schickert & Pharoah Chromium

start 2015-04-19 @ 20:00

end 1970-01-01 @ 01:00

locationKunstencentrum Vooruit in Gent

Het Gentse kunstencentrum Vooruit en Sound in Motions OORSTOF-serie bundelen op zondag 19 april voor het eerst de krachten voor een vruchtbare inhoudelijke samenwerking. Het resultaat is een exclusieve en uitdagende triple bill waar minimalisme, gitaardrones, compositie en improvisatie, soundscapes, no wave en krautrock elkaar ogenschijnlijk moeiteloos vinden.

Oren Ambarchi

Oren Ambarchi is een Australische avant-garde componist en gitarist met Iraaks-Joodse roots. Hij is bekend om zijn meditatieve, texturale gitaarscapes die zowel massief als intimistisch klinken.

Ambarchi is een onwaarschijnlijk productieve muzikant die non-stop de wereld rond reist, met ontelbare legendes samenwerkte en sinds eind jaren ’90 met regelmaat van de klok platen uitbrengt op kwaliteitslabels als Tzadik, Staubgold en Touch. Hij speelde mee op Sunn O)))’s beruchte ‘Black One’ LP en werkte samen met onder andere Greg Anderson, Attila Csihar, Z’EV, Keiji Haino, Keith Rowe, John Tilbury en Jim O’Rourke.

Zijn laatste plaat ‘Quixotism’, uitgekomen op Editions Mego, belandde in de eindejaarslijst van The Wire en is opnieuw een masterclass in pulserende gitaardrones, aangevuld met percussieve electronica. Dit is zijn enige show in België!

* “For an artist who has traditionally experimented with recording methods, Quixotism is another landmark, thanks largely to how natural it sounds in spite of its ambitious approach.” – Resident Advisor
* “…wonderful stuff, a model of restraint and subtlety that also has visceral pleasures.” – Dusted Magazine

Rhys Chatham, Tim Dahl & Kevin Shea Trio

Rhys Chatham is een New Yorkse post-minimalistische componist die eind jaren ’70, begin jaren ’80 furore maakte met zijn werk voor elektrische gitaar onder de naam ‘Guitar Trio’.

Oorspronkelijk was Chatham lid van La Monte Young’s Dream House Band en werkte hij samen met Tony Conrad. Met ‘Guitar Trio’ (samen met Glenn Branca) werd hij een fenomeen in de New Yorkse no wave scene. Zijn meest bekende projecten van de laatste jaren zijn zijn “guitar orchestra’s” waarin hij 100 tot 200 gitaristen voor inzet.

Dit nieuwe trio waarin Chatham gitaar en trompet combineert is een samenwerking met twee jonge New Yorkse punk/ jazz muzikanten. Het resultaat is een mengeling van post-punk, noise en free jazz improvisatie.
Bassist Tim Dahl is de hyperactieve evil genius achter noise-rock band Child Abuse en speelt de voorbije jaren ook bij Lydia Lunch’s Retrovirus. De voorbije jaren werkte hij samen met mensen als Yusef Lateef, Archie Shepp, Eugene Chadbourne, John Zorn, Tatsuya Yoshida, Mary Halvorson, Malcolm Mooney, Marc Ribot, Hamid Drake en Elliot Sharp.

Kevin Shea is de drummer en infant terrible van dienst bij free jazz punkers Talibam en Mostly Other People Do The Killing, twee groepen die bekend staan om hun onweerstaanbare ‘deconstructiedrang’, grenzeloze virtuositeit en extreem donkere gevoel voor humor.

Günther Schickert & Pharoah Chromium

Günther Schickert maakte deel uit van de bruisende freejazz en krautrockscene in het Berlijn van de jaren ’60 en ’70. Samen met artiesten als Manuel Göttsching van Ash Ra Tempel en Achim Reichel van A.R. & Machines is hij een van de pioniers van de echogitaar. Zijn soloreleases ‘Samtvogel’ en ‘Überfallig’ zijn dan ook regelrechte klassiekers die uit de obscuriteit werden gered door het Duitse label Bureau B. Samen met de release van de ‘Klaus Schulze & Günter Schickert sessions’ – ruim 38 jaar na de originele opnames – krijgt Schickert nu eindelijk de nodige erkenning voor zijn innoverend gitaarwerk.

Maar meer dan nostalgisch terug te blikken, kijkt Günter Schickert vooral richting toekomst. Dat mag blijken uit de gloednieuwe 3xlp voor Grautag Records, waarop hij voor twee tracks samenwerkt met Pharoah Chromium, het alter ego van de Palestijns-Duitse muzikant en performer Ghazi Barakat. Genoemd naar een song van de legendarische band Chrome, filtert Barakat als Pharoah Chromium invloeden uit La Monte Young’s Dream Syndicate, freejazz, oude en nieuwe rituelen, sciencefictionromans, neo-brutalistische architectuur, psychedelische avant-garde uit de jaren’70 en industrial bands uit de jaren ’80 tot een uniek sonisch universum.

info & tickets:

http://vooruit.be/nl/show/detail/9638/Oren_Ambarchi_Rhys_Chatham_Tim_Dahl_Kevin_Shea_Trio

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

DIRECTIONS

COMMENTS

Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer